A hangszóróra kattintva meghallgatható a kijelölt szöveg. A felolvasó program forrása: GSpeech
Eszközkölcsönző Terápiák Utazó gyógypedagógusi hálózat Szakiskola Videók Empátia Alapítvány Köszönjük

Kérjük, ajánlja fel adója 1%-át iskolánk alapítványa javára. Empátia Alapítvány, adószám: 18762282-1-14. Köszönjük!

Kovács Gábor, 2019. szeptember 30.

Az egész magyar gyógypedagógiai szakma Somogyvárra figyelt az elmúlt napokban, ott rendezték ugyanis a Fejlesztő Iskolák Országos Találkozóját a Somogyvári EGYMI szervezésében.
 
Az előadásokra és bemutatókra 150-160 gyógypedagógus és a segítő szakmákban dolgozó szakember érkezett az ország minden pontjáról.

– Tabu-e a halmozottan sérült, fogyatékkal élők szexualitása? – tette fel a kérdést előadásában Márkus Eszter, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának dékánhelyettese. Az IKT (infokommunikációs) eszközök a súlyosan-halmozottan sérült gyermekek fejlesztésében címmel pedig Aknai Dóra Orsolya gyógypedagógus új módszereket mutatott be a jelenlévőknek.

Az érdeklődők az AAK, vagyis az augmentatív és alternatív kommunikáció központokról is hallhattak. Ezeknek a centrumoknak az elsődleges célja, hogy alternatív kommunikációs eszközöket biztosítson a beszéd- és kommunikációképtelen emberek számára. Ők olyan alternatív, digitális kommunikációs eszközökkel tudják kifejezni vágyaikat, érzéseiket, mint például a szemmel vezérelt számítógép. Somogyváron az is kiderült, hogy Kaposvár lesz az egyike azon városoknak, ahol ilyen centrum nyílik.

Eszközkölcsönző is segít, ha kell

A somogyvári gyógypedagógiai intézményben nagyon sokféle típusú sérülttel foglalkoznak 6 éves kortól 24 éves korig speciális terápiákkal, mondta kérdésünkre Hódy Edit intézményvezető. Az EGYMI-ben 130-an kapnak fejlesztést, ezen kívül több mint száz érintett gyermeknek biztosítanak a saját iskolájukban ellátást az utazó gyógypedagógusaikkal.

Az EGYMI szakmai napok szervezésével, valamint eszközkölcsönző működtetésével segíti az integráló iskolák pedagógusainak munkáját. Az országos találkozón a különböző fenntartásban működő fejlesztő iskolák életébe, mindennapjaiba is bepillanthattak a résztvevők.

Forrás: https://www.sonline.hu/kozelet/helyi-kozelet/szemmel-vezerelt-szamitogepek-segitik-a-halmozottan-serulteket-1840631/

Góz Lilla: Egy cipőben járunk

Huszonegy pár márkás sportcipőt kaptak a somogyvári diákok. A Magyar Diáksport Szövetség a Somogy Megyei Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény tanulóinak szerzett örömöt szerdán az iskola tornatermében.

Örömmel bontogatták a márkás cipőjüket a tanulók. – Ú, ez pont jó lett nekem – mutatta vidáman új cipőjét Krisztián. Huszonegyen örülhettek márkás lábbeliknek.
– Nagyon kényelmes és puha. Jó lesz ebben kosarazni – mondta Orsós Edina.

– Ki az aki szeret tesizni? Siklér Gábor kérdésére magasba emelkedtek a kezek. A Magyar Diáksport Szövetség Dél-Dunántúli Régiójának szakmai munkatársa hozzátette: egy általános iskolás diáknak hatvan percet kellene mozogni naponta, hogy egészséges legyen. Ehhez próbálnak segítséget nyújtani a gyerekeknek. Az idén ősszel elindították az „Egy cipőben járunk” címmel társadalmi felelősségvállalási programjukat, amelynek fő célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a sportolásban ugyanolyan fontos az egyenlő esélyek biztosítása, mint az élet bármely más területén.

– Országszerte 569 pár cipő kerül kiosztásra. Somogyvárra huszonegy pár márkás lábbeli érkezett. Van, amelyiket Balogh Gábor olimpiai ezüstérmes öttusázó, vagy éppen Pálinger Katalin kézilabdázó küldte – tette hozzá Siklér Gábor.

– Nagy segítség ezek a szép, új sportcipők a gyerekeknek, sokuk hátrányos helyzetű, nehéz anyagi körülmények között élnek és ritkán jutnak hozzá az alapvető sportfelszereléshez – mondta el Papp József. A gyógy-testnevelő hozzátette: sok sportszerető diákjuk van, atletizálnak, fociznak, kosaraznak. Évek óta részt vesznek az iskolák megyei bajnokságán.

Forrás: https://www.sonline.hu/kozelet/helyi-kozelet/palinger-katalin-is-kuldott-cipot-a-somogyvari-diakoknak-1337059/

Bányásziné Lukács Margit, 2017. március 21.

A Velünk mozdulj DSE szervezésében, Kiskőrös adott otthont, a március 17-18-án, 10 csapat részvételével lebonyolított, nemzetközi szintű két napos eseménynek. A megmérettetés mellett szabadon választott programként, a helyi uszodában úszhattak a vendégek, vagy a Közúti Múzeumba látogathattak el.

Első este szakmai megbeszélések folytak az edzők, felkészítő tanárok és egyéb szakemberek részvételével. A téma természetesen sporttal, és a futballal volt kapcsolatos. Az egészséges táplálkozás elveit szem előtt tartva, halászlé volt a menü. A mérkőzések közben, az idő nem volt kegyes a csapatokhoz, hisz a felhők tartalma a meccsek alatt hol csendesebben, hol erősebben zúdult a résztvevők nyakába. A sportolókat azonban a futball iránti rajongásuk átsegítette a nehéz pillanatokon.

Sportszerű küzdelemben, végül a dobogó legmagasabb fokára Kiskunhalas csapata állhatott, az ezüstérem Somogyvár sportolói nyakában csilloghatott, a harmadik helyezést Dunavecse csapata ért el.

A házigazda kiskőrösiek csapata a negyedik helyen zárta a tornát. Az edzők és játékvezetők véleménye alapján három cím került kiosztásra ezen a napon.

A „gólkirály” Kerekes Krisztofer kiskunhalasi sportoló lett, a „legjobb mezőnyjátékos” plakettet Kovács Richárd, a Somogyvár játékosa vette át, a „legjobb kapus” címet pedig Pfeiffer Dávid a somogyváriak hálóőre kapta. A Velünk mozdulj DSE vezetősége, és a magam nevében is gratulálok a sportolóknak és a felkészítőknek! Ezúton szeretnék köszönetet mondani Tisza Zoltánnak a remek halászlé főzéséért, és a segítségért, valamint Kuti Zoltánnak a fotózásért, és a megvalósításban való részvételért.

Következő eseményünk ebből a pályázatból március 23-án, egy túra lesz. A program a NEA-MA-16-SZ-0054-es számú „Sporttal határon innen és túl” elnevezésű pályázatból, az EMMI, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósult meg.

(Fotó: Filus Tibor)

Forrás: http://vira.hu/esemeny/2017/03/21/koros-kupa-nemzetkozi-kispalyas-labdarugo-bajnoksag/

2017. január 13.

Csillogó szemekkel vették át az ajándék cipőket. Új gyerekcipőket osztottak szét a somogyvári Gyógypedagógiai Intézmény diákjai között. A 390 pár cipőt egy vállalkozó ajánlotta fel. Az ajándékért hálás, ragyogó szemű gyerekekről a helyszínen készült fotókat a következő galériában nézheted meg. A gyerekek arcán egyszerre látszott az öröm, a megilletődöttség és a meghatottság.

Fotó: MTI/Varga György

Forrás: https://femina.hu/gyerek/gyogypedagogiai-intezmeny-cipoosztas/

 

2016. október 19.

A Somogy Megyei Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Egységes Módszertani Intézmény, Kollégium és Gyermekotthon illetve annak elődintézménye 70 éve nyitotta meg kapuit. Az intézmény tanulói létszáma jelenleg 160 fő, a diákokkal pedig közel 40 pedagógus és 18 pedagógiai asszisztens foglalkozik. Az intézmény 70 éve foglalkozik értelmi fogyatékosok nevelésével.

A jeles évforduló alkalmából az intézmény többnapos rendezvénysorozatot szervezett melynek mai megnyitóján többek között részt vett dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott, Biró Norbert a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, Móring József Attila országgyűlési képviselő, Bátori Zsolt a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója, Gyurákovics László Somogyvár polgármestere valamint a tankerület a Kaposvári Egyetem, valamint a Somogy megyei gyógypedagógiai szakmai intézmények vezetői, Tóth László Norbert, az SzGYF Somogy Megyei Kirendeltségének igazgatója, Nábrádi Csilla osztályvezető, valamint az intézet egykori és jelenlegi dolgozói. A rendezvénysorozatot Móring József Attila országgyűlési képviselő nyitotta meg majd a Kaposvári Egyetemmel közösen a gyógypedagógus hallgatók számára kiírt Somogyi Arcképcsarnok című pályázat eredményhirdetése következett. A díjakat dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott valamint Bátori Zsolt főigazgató adta át. A somogyvári intézet az elmúlt 7 évtized emlékére egy korhű iskolatörténeti kiállítást is berendezett, mely régi tárgyakkal, fotókkal, kiadványokkal és berendezett tanteremmel mutatja be az intézményben folyó speciális szakképzést. Az iskolatörténeti kiállítást dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott nyitotta meg és mondott pohárköszöntőt.

A rendezvény keretében került átadásra a somogyvári intézmény alapítványi forrásból megvalósult modern játszótere, melyet a gyermekek azonnal birtokba is vettek.

Forrás: https://somogy.szgyf.gov.hu/index.php/105-70-eves-somogyvari-gyogypedagogiai-intezmeny

2016. október 18.

A somogyvári gyógypedagógiai intézmény fennállásának 70. évfordulója alkalmából egyhetes rendezvénysorozat vette kezdetét a tegnapi napon. 
Örömömre szolgált, hogy az ünnepség megnyitóján én köszönthettem a megjelenteket, egykori kollégákat, barátokat. 
A rendezvényen részt vettek a somogyvári intézet egykori és jelenlegi vezetői és dolgozói, dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott, Biró Norbert a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, Bátori Zsolt a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója, valamint a Somogy megyei gyógypedagógia intézmények vezetői is.
Gratulálok a szervezőknek, további programjaikhoz pedig sok sikert és kellemes időtöltést kívánok!

Forrás: moringjozsefattila.fidesz.hu

 
 
 

Kisegítő lehetőségek

A hangszóróra kattintva meghallgatható a kijelölt szöveg. A felolvasó program forrása: GSpeech