A hangszóróra kattintva meghallgatható a kijelölt szöveg. A felolvasó program forrása: GSpeech
Eszközkölcsönző Terápiák Utazó gyógypedagógusi hálózat Szakiskola Videók Empátia Alapítvány Köszönjük

Kérjük, ajánlja fel adója 1%-át iskolánk alapítványa javára. Empátia Alapítvány, adószám: 18762282-1-14. Köszönjük!

A Széchenyi család 1855-ben épített gyönyörű kastélyt – eklektikus stílusban – Somogyváron, melyet 1870-ben megnagyobbítottak. Ekkor hozta létre Széchenyi Dénes a kastélyt körülvevő pompás angolparkot is. A 24ha park ma helyi védettséggel rendelkező terület. 1941-ig lakta a kastélyt a Széchenyi család. A második világháború ideje alatt az épületet katonai kórház céljaira használták.

1945. május 29-én Újvári Ferenc, a vakok volt kolozsvári intézményének megbízott igazgatója, azzal a kéréssel fordult Somogy Vármegye Földbirtokrendező Tanácsához, hogy a Somogyvár községben lévő kastélyt, a hozzátartozó ingó és ingatlan vagyonnal, egy itt felállítható gyógypedagógiai iskola céljaira igényelje.

A kastély épületeAz intézmény egy Somogy megyei kis faluban található, Somogyváron. A település a Balatontól délre 26 km-re, a Kaposvár-Fonyód közötti út mellett terül el, 32 km-re a megyeszékhelytől, Kaposvártól. Somogyvár 1983 óta hazánk Történelmi Emlékhelye.

A jelenlegi kastély helyén a XVIII. század végén már állt egy épület, amelyben a gazdatiszt lakott. Előbb 1855-ben Széchenyi Zsigmond építette át eklektikus stílusban, ezt bővítette 1870-ben Széchenyi Dénes. A főépületben 47 szoba, a mellette lévő kiskastélyban 10 állt rendelkezésükre.

 
 
 

Kisegítő lehetőségek

A hangszóróra kattintva meghallgatható a kijelölt szöveg. A felolvasó program forrása: GSpeech