A hangszóróra kattintva meghallgatható a kijelölt szöveg. A felolvasó program forrása: GSpeech
Eszközkölcsönző Terápiák Utazó gyógypedagógusi hálózat Szakiskola Videók Empátia Alapítvány Köszönjük

Kérjük, ajánlja fel adója 1%-át iskolánk alapítványa javára. Empátia Alapítvány, adószám: 18762282-1-14. Köszönjük!

2017. január 6-án a Somogy Megyei Önkormányzat Somogy Polgáraiért Díjjal jutalmazta dolgozói közösségünk munkáját. A díjat intézményünk vezetői vették át Biró Norberttól, a közgyűlés elnökétől.

 

Évente körülbelül 15 ezren halnak meg hirtelen szívleállás miatt Magyarországon. Az esetek felében sokat segítene, ha a közelben lenne egy defibrillátor. Már létezik olyan készülék, amelyet laikusok is használhatnak, ezeket Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban pályaudvarokon és bevásárlóközpontokban is elhelyezik. Az első dolog továbbra is az, hogy hívni kell a mentőt. Az automata defibrillátor használata azonban megtöbbszörözi a beteg esélyét az életben maradásra.

Intézményünk sikeresen pályázott az Egészségügyi Minisztérium által támogatott „Alapszintű újraélesztés és a félautomata defibrillátor használata” című elméleti és gyakorlati képzésből álló programra. A program keretében szakiskolás tanulóinkat képeztük ki az újraélesztés és a félautomata defibrillátor használatának fogásaira.

A tanulók örömmel jelentkeztek és izgatottan várták a JESZ-program óráit. Igyekeztünk oktatótársaimmal a foglalkozásokat minél színesebben és változatosabban megtartani. Diákajink érdeklődőek, empatikusak és fegyelmezettek voltak. Tanulóink szerencsésnek érzik magukat, hogy részt vehettek a képzésben, hiszen a JESZ-programnak köszönhetően szakszerű segítséget tudnak nyújtani a bajban.

Bízunk benne, hogy a jövőben iskolánkhoz hasonlóan egyre több helyen létesül életmentő pont hazánkban.

Életmentő pont

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával 2009-ben pályázatot hirdetett Erőszakmentes, egészségtudatos iskola elismerő cím elnyerésére. A pályázat célja a nevelési-oktatási intézményekben az erőszakmentes, gyermekbarát és egészségtudatos iskolai légkör minél hatékonyabb megteremtése és elterjesztése, valamint az intézményben fellépő agresszivitást érdemben csökkentő magatartásformák hatékony népszerűsítése.

A nemzetközi indikátorokkal összhangban kialakított Erőszakmentes, egészségtudatos iskola kritériumrendszere az iskola megkülönböztető minőségjelzőjévé válik, mely vonzóvá teszi az iskolát a szülők számára, és pozitív külső visszajelzést jelent az iskola munkájáról a fenntartó számára is. A kritériumrendszer alkalmazása és az ennek eredményeképp megvalósuló intézményfejlesztés pozitív eredményeket produkálhat az intézményi légkör, különösen az intézmény biztonságos működése és az intézményi egészségfejlesztés területén.

A díjat első alkalommal 100 magyarországi intézmény kapta meg - köztük mi is. A tanintézmények képviselői az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum dísztermében, ünnepélyes keretek között vehették át az okleveleket illetve azokat a táblákat, amelyeket az iskolák falára kihelyezhetnek.

 

Oklevél

 

 

 
 
 

Kisegítő lehetőségek

A hangszóróra kattintva meghallgatható a kijelölt szöveg. A felolvasó program forrása: GSpeech