A hangszóróra kattintva meghallgatható a kijelölt szöveg. A felolvasó program forrása: GSpeech
Eszközkölcsönző Terápiák Utazó gyógypedagógusi hálózat Szakiskola Videók Empátia Alapítvány Köszönjük

Kérjük, ajánlja fel adója 1%-át iskolánk alapítványa javára. Empátia Alapítvány, adószám: 18762282-1-14. Köszönjük!

Kovács Gábor, 2019. szeptember 30.

Az egész magyar gyógypedagógiai szakma Somogyvárra figyelt az elmúlt napokban, ott rendezték ugyanis a Fejlesztő Iskolák Országos Találkozóját a Somogyvári EGYMI szervezésében.
 
Az előadásokra és bemutatókra 150-160 gyógypedagógus és a segítő szakmákban dolgozó szakember érkezett az ország minden pontjáról.

– Tabu-e a halmozottan sérült, fogyatékkal élők szexualitása? – tette fel a kérdést előadásában Márkus Eszter, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának dékánhelyettese. Az IKT (infokommunikációs) eszközök a súlyosan-halmozottan sérült gyermekek fejlesztésében címmel pedig Aknai Dóra Orsolya gyógypedagógus új módszereket mutatott be a jelenlévőknek.

Az érdeklődők az AAK, vagyis az augmentatív és alternatív kommunikáció központokról is hallhattak. Ezeknek a centrumoknak az elsődleges célja, hogy alternatív kommunikációs eszközöket biztosítson a beszéd- és kommunikációképtelen emberek számára. Ők olyan alternatív, digitális kommunikációs eszközökkel tudják kifejezni vágyaikat, érzéseiket, mint például a szemmel vezérelt számítógép. Somogyváron az is kiderült, hogy Kaposvár lesz az egyike azon városoknak, ahol ilyen centrum nyílik.

Eszközkölcsönző is segít, ha kell

A somogyvári gyógypedagógiai intézményben nagyon sokféle típusú sérülttel foglalkoznak 6 éves kortól 24 éves korig speciális terápiákkal, mondta kérdésünkre Hódy Edit intézményvezető. Az EGYMI-ben 130-an kapnak fejlesztést, ezen kívül több mint száz érintett gyermeknek biztosítanak a saját iskolájukban ellátást az utazó gyógypedagógusaikkal.

Az EGYMI szakmai napok szervezésével, valamint eszközkölcsönző működtetésével segíti az integráló iskolák pedagógusainak munkáját. Az országos találkozón a különböző fenntartásban működő fejlesztő iskolák életébe, mindennapjaiba is bepillanthattak a résztvevők.

Forrás: https://www.sonline.hu/kozelet/helyi-kozelet/szemmel-vezerelt-szamitogepek-segitik-a-halmozottan-serulteket-1840631/

 
 
 

Kisegítő lehetőségek

A hangszóróra kattintva meghallgatható a kijelölt szöveg. A felolvasó program forrása: GSpeech