A hangszóróra kattintva meghallgatható a kijelölt szöveg. A felolvasó program forrása: GSpeech
Eszközkölcsönző Terápiák Utazó gyógypedagógusi hálózat Szakiskola Videók Empátia Alapítvány Köszönjük

Kérjük, ajánlja fel adója 1%-át iskolánk alapítványa javára. Empátia Alapítvány, adószám: 18762282-1-14. Köszönjük!

Tanulásban akadályozott tagozat éves beszámolója

Intézményünkben a Tanak Munkaközösség 2017. augusztus 25-én alakult meg.
A megalakulás után a munkaközösség tagjai összeállították az éves munkatervet. A dokumentumban megtalálható a tagozat helyzetelemzése, a tagozaton dolgozó osztályfőnökök, óraadó tanárok és asszisztensek névsora, valamint a tanév céljai, feladatai A munkaterv havi lebontásban tartalmazza a programokat, tennivalókat.

Szeptember:

 • Tevékenyen részt vettünk a projekt hét lebonyolításában
 • Elkészítettük a bemeneti felméréseket

Október:

 • Megtartottuk népszerű „Kutya jó délutánunkat”
 • Meghirdettük a hozzákapcsolódó rajzpályázatot

November:

 • Nyílt hét szülők, gyámok, nevelők részére 2017. nov.13-17. között
 • Családlátogatás Lengyeltótiban, Barátihegyen és Öreglakon 2017. nov.21.
 • Egészségnap 2017. nov. 22.

December:

 • Mikulás ünnepségre műsorral készültünk
 • Karácsonyi kézműves foglalkozás a gyerekeknek
 • Karácsonyi vásár

Január:

 • Szépíró verseny 3-8. osztályos tanulóknak
 • A 8. osztályosok továbbtanulása

Február

 • Farsangi készülődés
 • Felkészülés elkezdése a Komplex Tanulmányi Versenyre

Március

 • Március 15-re ünnepi műsor készítése- 8. osztály

Április

 • Nyílt hét a TANAK tagozaton a kollégák részére 2018. 04. 09-13.
 • Komplex Tanulmányi Verseny 2018. 04. 10.
 • Madarak, fák napja 2018. 04. 21.

Május

 • Népdaléneklő verseny 2018. 05. 28.
 • Sportnap 2018. 05. 30.
 • Tanulmányi kirándulások

Június

 • Gyereknap 2018. 06. 04.
 • Tanulmányi kirándulások
 • Ballagás-tanévzáró ünnepély

A lebonyolított programokról rövid értékelések, emlékeztetők készültek, valamint fotók, felvételek. Ezek megtekinthetők az iskola honlapján is. A megvalósított programok sok élménnyel gazdagították tanulóinkat és bennünket is. Köszönet illeti a szervezőket és a lebonyolításban részt vevő minden kollégát, hiszen munkájuk nélkül kevesebb emlékezetes pillanatban lett volna részünk!

 

Értelmileg Akadályozott Tagozat éves beszámolója

Iskolánkban az Értelmileg Akadályozott tagozaton hat tanulócsoport biztosította a gyerekek fejlődését a fejlesztő csoporttal együtt. Négy tanulócsoportban összevont osztályban tanultak a gyerekek. Értelmileg akadályozott 4-6. osztály, Értelmileg Akadályozott 7-8. osztály,

Értelmileg Akadályozott 9-10 osztály, Értelmileg Akadályozott 11-12. osztály. Minden osztályfőnök, betanító munkáját gyógypedagógiai segítő munkatárs könnyítette. A tanév feladatai az éves munkaterv alapján zajlottak a tanév során.

Augusztusban előkészítettük a tanmeneteket és folyamatosan csinosítottuk, díszítettük a tanulókörnyezetet. Az első tanítási héten segítettük az új tanulók és munkatársak beilleszkedését. Apátsági túrán vettünk részt, sikeresen oldottuk meg a gyerekekkel közösen a baleset és ökológiai nap állomásait. Fonyódra kirándultunk és megtekintettük a nyárvégi Balaton szépségeit.

A szeptemberi hónapban hulladékgyűjtési napot szerveztünk. Felhívtuk a gyerekek figyelmét a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára a környezet értékeinek megőrzésére.

Októberben került sor az őszi sportnapra. Ezen a napon a gyerekek játékos ügyességi feladatokat oldottak meg a szabad levegőn az őszi napsütésben. Közösen megemlékeztünk október 23-ról.

Novemberben a kinti őszi parkgondozásban vállalt nagy szerepet a tagozat. Parkot takarítottunk, falevelet gereblyéztünk és az utakat söpörtük. Napi szinten gondoztuk kinti környezetünk. A hónap utolsó hetében nyílt napot szerveztünk a szülők, nevelők tekinthettek be a gyerekek iskolai mindennapjaiba.

December elején megtartottuk hagyományos zsinórlabda és kidobó versenyünk. A gyerekek heteket készültek, gyakoroltak és nagyon boldogan, sportosan töltötték a napot. A decemberi hónapban a karácsonyi sütivásárra készültek a tagozaton dolgozók. Minden éveben nagyon lelkesek a tanárok és idejüket nem sajnálva sütnek, annak érdekében, hogy a gyerekeknek minél több bevétele legyen. Így a szünet előtti héten az idei tanévben is sikerült megszerveznünk a karácsonyi zsúrt. Nemeskisfaludról vendégül láttuk volt tanítványainkat is.

Januárban téli sportnapot rendeztünk. Majd a hónap végén, szavalóversenyen mutatták meg ügyességüket a tagozat tanulói. A versmondó versenyen nagy létszámmal szerepeltek és lelkesen készültek a diákok minden osztályból.

Februárban a tankönyvrendelés volt a fő feladatunk. Készültek a farsangi álarcok és közös madáretetést tartottunk. A madáretetés során felhívtuk a figyelmet a téli madáretetés fontosságára. Szakmai műhelymunka keretein belül értékeltük az első félévet. Tapasztalatot cseréltünk és közösen ötleteltünk a szakmai nyílt hétre.

Húsvéti játszóház keretein belül vártuk az ünnepet. Tojást festettünk, díszeket készítettünk.

Gyógynövényismeret napot is tartottunk. A gyerekekkel ismertettük a gyógynövényeket és azok jótékony hatását. Gyógyteákat kóstolgattunk.

Májusban a madarak fák napja alkalmából a közeli erdőben kirándultunk, és a napot egy sütögetéssel zártuk. A hónap végén a tanév lezárása alkalmából minden osztály osztálykiránduláson vett részt.

Munkatársaimnak és az intézményegység vezetőnek ezúton szeretném megköszönni az idei tanév során nyújtott segítő, együttműködő munkáját.

 

Szakiskolai munkacsoport éves beszámolója

Szakiskolai tagozatunk a 2017/ 2018-as tanév munkáját 4 tanulócsoporttal kezdte meg. Az előkészítő szakiskola, 9.e évfolyamán két osztályban folyik az alapozó képzés, a szakképző évfolyamokon pedig egy-egy osztályban (9. és 10. osztály) komplex szakképzés szerint tanulnak a diákok.

A tanév munkáját a munkaterv összeállításával kezdtük, majd osztályaink aktívan részt vettek az adaptációs hét programjain. Az osztálynapon mind a négy osztály, valamint a szakiskolában tanító kollégák, szakoktatók közös programon vettek részt, a kertészkertben termesztett zöldségekből a tankonyhán lecsót készítettünk. A tanulók minden munkafolyamatból kivették a részüket, jól érezték magukat. Szeptemberben felkészültünk a pályaválasztási kiállításra.

Október 13-án és 14-én vettünk részt a 17. alkalommal megrendezett Pályaválasztási Kiállításon és Szakmabemutatón, a Kinizsi Pál Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola tornatermében. A programot a Somogy Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya szervezte, hogy segítséget nyújtsanak a 7. és 8. osztályosoknak a középiskola kiválasztásában. A kiállításra iskolánkat és a jelenleg folyó szakképzéseket bemutató videóval és szórólapokkal készültünk. A szakmát oktató iskolák között speciális profilunknak megfelelően a sajátos nevelési igényű gyermekeknek kínáltunk továbbtanulási lehetőséget. Fontos célunknak és feladatunknak tekintjük, hogy népszerűsítsük szakiskolánkat, ezért az ősz folyamán elkészítettük a szakiskolánkat, valamint a jelenleg oktatott szakmáinkat bemutató kisfilmet, ami a honlapunkon megtekinthető. Novemberben nyílt napot tartottunk, ahová vártuk a szülőket, valamint a gyermekvédelemben dolgozó kollégákat, ezen kívül elektronikus úton meghívtuk nyílt óráinkra a tankerület jó néhány általános iskoláját, valamint a végzős diákokat.

A második félév munkáját a szakmai vizsgákra való felkészüléssel kezdtük. A 10. osztályból egy tanulót neveztünk a Szakma Kiváló Tanulója Versenyre, melynek az elődöntőjére 2018. február 28-án került sor, itt a saját intézményünkben.

A tavasz folyamán egy közös program keretén belül a szakiskola tanulói ellátogattak a Fonte Verde ásványvíz üzembe, ahol megismerkedtek az ásványvíz készítésével.

A kertészkertben kukorica, zeller és káposztaszedés, paprika és paradicsomszár feltépése, fa vágása és hordása, fólia felhúzás, földrostálás, és udvartakarítás volt a feladat.

A második félév februárjában egy új kolléga érkezett a szakiskola közösségébe, aki a kerti munkások elméleti és gyakorlati oktatását vette át. A kertészkertben a tavasz folyamán sikeresen elvégezték a diákok a veteményezést s végül a termésekből az iskolakonyha sikeresen profitálhatott az ebédkészítés során.

 

Fejlesztő iskola éves beszámolója

Nyolcadik tanévét kezdte meg a fejlesztő iskolánk, a 2017/2018-as tanévtől immár önálló intézményegységként. Ebben a tanévben megnőtt az az egyéni terápiák száma, amelyek külön, jól felszerelt fejlesztő szobákban zajlottak. TSMT I., logopédia, bazális stimuláció, szomatopedagógia, kutyaterápiás foglalkozások. A fejlesztő iskola tanulói részt vettek az értelmileg akadályozott tagozat programjain.

Elkészült a kisfilmünk, melyet a honlapon, a videók pontban tekinthetnek meg az érdeklődők.

Kevés alkalom kínálkozik a súlyosan, halmozottan sérült gyermekek családjainak a kikapcsolódásra, ezért közös szórakozásra, együttlétre hívtuk 2018. június 1-jén a szülőket.

Amíg elkészült a bográcsban a finom ebéd, a gyerekek változatos szórakozási lehetőség közül választhattak, így pl. lufihatogatás, óriás buborékfújó, ugrálóvár, csillámtetoválás, Bohócműsor, stb. Gondoskodtunk a szülők tehermentesítéséről is, így azon napon szakembereink végezték a gondozási feladatokat.

 

 

 

 

 

 

 • SAM_3365
 • SAM_3399
 • SAM_3401
 • SAM_3404
 • SAM_3436
 • SAM_3447
 • SAM_3455
 • SAM_3460
 • SAM_3467
 • SAM_3526
 • SAM_3529
 
 
 

Kisegítő lehetőségek

A hangszóróra kattintva meghallgatható a kijelölt szöveg. A felolvasó program forrása: GSpeech