A hangszóróra kattintva meghallgatható a kijelölt szöveg. A felolvasó program forrása: GSpeech
 
EFOP-3.1.6-16-2017-00039
"Másnak lenni, ugyanúgy élni"
Súlyos és halmozottan fogyatékos gyermekek esélyeinek javítása
komplex programmal Somogyváron

„Alapozó Terápia: Módszer a gyermeki idegrendszer mozgásos érzékszervi fejlesztésére” című 120 órás akkreditált továbbképzést tartottak 2019. június 17. és július 5. között, Budapesten.

A továbbképzésen négy gyógypedagógus kolléga vett részt intézményünkből: Cséplő Lívia, Hardi Szabina, Horváth-Jakabfi Anita, Mileticsné Valkó Gabriella.

Az Alapozó Terápia az elemi mozgásmintákra és a mozgáskoordináció fejlesztésére támaszkodó komplex, több agyi területre kiterjedő idegrendszer-fejlesztés módszere.

Az elméleti oktatás délelőttönként zajlott, az előadók változatos módon ismertették a téma  egyes részterületeit. A gyakorlati órák váltakozva, két helyszínen zajlottak, délutánonként. A teszteljárást ismertető napokon húsz fős csoportban dolgoztak, a terápia menetét már egy kisebb – hat fős – csoportban ismerhették meg.

A három hét folyamán, a gyakorlati órákon egy előre kijelölt szakember foglalkozott gyógypedagógusainkkal. Az alapozó terapeuta a lehető legszemléletesebben igyekezett átadni mind a tudást, mind az alapozó foglalkozások szemléletét. 

 Az elméleti órák anyagából és gyakorlaton megszerzett tudásukról számot kellett adni. Rendkívül jó tapasztalatszerzési lehetőségként élték meg a kollégák a képzést,  nagy lehetőségeket látva a mozgásügyetlen, diszlexia veszélyeztetett, megkésett és/vagy akadályozott beszédfejlődésű, diszfáziás vagy dominanciát ki nem alakított nagycsoportos óvodásoknál, diszlexiás és alaki diszgráfiás gyermekeknél, organikus hiperaktív-figyelemzavaros gyerekeknél, és enyhe fokban értelmi fogyatékosoknál (tanulásban akadályozottaknál) gyerekek fejlesztésében .

 
 
 

Kisegítő lehetőségek

A hangszóróra kattintva meghallgatható a kijelölt szöveg. A felolvasó program forrása: GSpeech