A hangszóróra kattintva meghallgatható a kijelölt szöveg. A felolvasó program forrása: GSpeech
Eszközkölcsönző Terápiák Utazó gyógypedagógusi hálózat Szakiskola Videók Empátia Alapítvány Köszönjük

Kérjük, ajánlja fel adója 1%-át iskolánk alapítványa javára. Empátia Alapítvány, adószám: 18762282-1-14. Köszönjük!

Somogy Megyei Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Kollégium és EGYMI
OM azonosító: 038556

Cím: 8698 Somogyvár, Kaposvári utca 4.
Telefon/fax: 06-85-340-074
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Somogy megyében, a Siófoki Tankerületi Központ fenntartásában működik intézményünk.

Többcélú, összetett intézményeként feladata a tanulásban és értelmileg akadályozott, súlyosan és halmozottan sérült gyermekek óvodai, általános és fejlesztő iskolai oktatása-nevelése, szakiskolai és készségfejlesztő speciális szakiskolai képzése.

Az általános és középiskolai tanulók számára kollégiumi elhelyezés biztosít.

A beiskolázás egész Somogy megye területéről történik, szinte valamennyi tanuló halmozottan hátrányos helyzetű, a tanulók közel fele állami gondoskodásban él.

A 2017/2018-os tanévben az intézmény 16 tanulócsoporttal működik. A tanulásban akadályozott, valamint az értelmileg akadályozott tagozaton összevont osztályokban is tanulnak a diákok.

Az oktatásban a tanulók nevelését-oktatását 32 gyógypedagógus végzi, munkájukat 15 fő pedagógiai asszisztens segíti. A szakiskolában szakmai ismeretek tanítását szakoktatók végzik.

Az általános iskolai tanulmányaikat befejezve szakiskolánkban jelenleg a következő szakmák elsajátítására van lehetőség: kerti munkás, szobafestő-mázoló- tapétázó, konyhai kisegítő, mézeskalács készítő, számítógép kezelő-használó, asztalosipari felületkezelő.

Készségfejlesztő szakiskolánkban két szakmát oktatunk: parkápoló és konyhakerti növénytermesztő. A kollégiumban 6 fő pedagógiai asszisztens látja el feladatokat. A többi dolgozó az oktatást segítő technikai feladatokat végez.

Az intézményben tíz, az oktatásnak megfelelő tanterem van, amelyet a 60-as években építettek más kiszolgáló egységekkel együtt (internátus, egészségház, mosoda, műhelyek, stb.) a többi foglalkozás szükségtanteremben zajlik.

A szakiskolai képzés gyakorlati helyszínei a kertészkert, informatikaterem, az asztalosműhely, az intézmény konyhája és tankonyhája. Énekzene szaktanterem, tankonyha, informatikai labor, az egykori grófi istállóból kialakított tornatermek, logopédia terem áll rendelkezésre a színvonalas oktatáshoz.

A mozgásterápiák is célszerűen berendezett helyiségekben zajlanak (gyógytestnevelés, szenzoros integrációs terápia, TSMT I., TSMT II., állatasszisztált kutyaterápia).

Az osztálytermek nagy része interaktív táblával, és projektorral ellátott.

A 2017/2018-as tanévtől önálló intézményegységként kezdi el az utazó gyógypedagógusi hálózat a siófoki tankerület együttnevelő intézményeiben a SNI tanulók ellátását.

A Mozdulj közhasznú alapítvány anyagi támogatásával valósul meg két terápiás terem (snoozelen, bazális stimuláció) kialakítása.

A kastély körülvevő 24 ha területű park – amely a közelmúltban került felújításra – és halastó ideális helyszíne a szabadidő hasznos eltöltésének, a rekreációnak.

 

 

Régi honlapunk itt elérhető.

 
 
 

Kisegítő lehetőségek

A hangszóróra kattintva meghallgatható a kijelölt szöveg. A felolvasó program forrása: GSpeech